Faq Ingrijire

Mancam bio, de ce organic si la produsele de ingrijire?
Daca v-ati schimbat obiceiurile de alimentatie si daca deja va hraniti bio copilul sau copiii, probabil ca va intrebati deja ceva mai multe despre modul de viata organic=sanatos. Multe dintre sapunurile, lotiunile, cosmeticele sau deodorantele pe care familia noastra le foloseste zilnic contin chimicale care se absorb usor prin piele sau prin plamani cand inhalam parfum.
Vizitatorii la clinicile de infertilitate vad afisate in locuri proeminente semne care interzic purtarea de parfum sau aftershave. Chimicalele pe care cosmeticele conventionale le contin sunt daunatoare embrionilor. Ceea ce punem pe corpul nostru ajunge in corpurile noastre! Si cum copiii au pielea de 5 ori mai subtire si mai sensibila decat a unui adult, trebuie sa va asigurati ca hainutele si incaltamintea care ajung in contact direct cu pielea lor si mai ales produsele de ingrijire care intra in piele sunt fara pesticide si chimicale!

Mai multe despre ce inseamna organic in materie de produse de ingrijire a pielii intr-un interviu fantastic acordat de CEO-ul producatorului Bentley Organic: http://www.bentleyorganic.com/faq.

Cum sa facem curatenie cu cat mai putine chimicale?

Iata cateva trucuri simple pentru a va proteja familia:

  1. Tineti copiii de-o parte. Copiii sunt foarte vulnerabili la chimicale toxice. Daca vor sa ajute, lasati-i sa curete cu apa si sapun, in niciun caz cu detergent si chimicale.
  2. Experimentati curatenia cu alternative naturale precum otetul si bicarbonatul de sodiu. Imi aduc aminte cand eram mica si curatam covoarele cu otet, aratau foarte bine si era o senzatie de proaspat. Mamele noastre s-au descurcat fara prea multe, iar casele lor au fost intotdeauna frumoase.
  3. Putin este mai mult - diluati cantitatile de detergenti de curatenie si folositi numai atat cat este necesar.
  4. Deschideti geamul atunci cand faceti curatenie - studiile au aratat ca in realitate aerul din casa este mult mai poluat decat cel de afara.
  5. Duceti gunoiul in mod regulat pentru a evida microbii sau mirosurile.
  6. Maturati si aspirati in mod frecvent pentru a indeparta praful, care adesea adaposteste toxine de uz casnic.
  7. Curatati petele prompt si stergeti praful cu carpe absorbante, evitand spray-urile pulverizatoare.
  8. Folositi manusi si alte masuri de precautie - cititi cu atentie etichetele. A propos: nu va lasati pacaliti de etichete. Cumparati produse certificate organic sau macar naturale. Gasiti produsele de curatenie Bentley Organic pentru prima data in Romania si la preturi foarte accesibile pe site-ul www.napati.ro.
  9. Nu amestecati niciodata inalbitor cu amoniac, otet sau alti acizi. Aceste combinatii pot produce gaze mortale.
  10. Evitati produsele cu cel mai mare risc, spre exemplu odorizantele de camera, folositi pasta din bicarbonat de sodiu si apa pentru a curata aragazul si petele sau folositi sarpele mechanic pentru a desfunda si curata toaleta.

Ce inseamna procentele organice?

Ecologic=organic=bio=produse certificate care provin din culturi nemodificate genetic, fara urme de antibiotice sau hormoni de crestere, carora nu li s-au adaugat alte produse chimice de genul pesticidelor, fertilizatorilor sintetici sau carora nu li s-au aplicat radiatii ionice pentru eficientizarea conservarii sau sulfati, parabeni, parfumuri sintetice etc.

Este foarte dificil ca un produs de ingrijire sa fie 100% organic! Aceasta datorita modului in care produsele de ingrijire trebuie sa actioneze. Daca nu este adaugata apa in formula, atunci nu este nevoie de un sistem de conservare, intrucat apa permite dezvoltarea bacteriilor. Cu exceptia cazului in care discutam de uleiuri/balsamuri, este necesar sa fie adaugate ingrediente artificiale precum emulsificatori sau conservanti pentru ca aceste cosmetice sa isi faca treaba. Chiar Soil Association (Marea Britanie), una dintre cele mai vechi organisme de acreditare organica si cu unele dintre cele mai ridicate standarde in materie, recunosc fenoxietanolul sau deciglucozida (folosita pentru ca sampoanele sa curete eficient).

Clasificarile Soil Association sunt dupa cum urmeaza:

- Organic=produse cu 95%-100% ingrediente organice. Daca formula produsului necesita apa spre exemplu, atunci produsul nu mai este 100% organic;

- Produs cu 70%-95% ingrediente organice.

- Produs cu 0-70% ingrediente organice . Diferenta fata de categoria de mai sus este aceea ca desi este permisa in continuare mentionarea ingredientelor organice, trebuie mentionat obligatoriu procentul de continut mineral minat (respectiv peste 30% ingrediente ne-organice).

De ce natural sau eco-friendly?

Natural inseamna ca se folosesc ingrediente ce provin din plante, dar nu sunt organice (plantele nu sunt certificate ecologic, deci pot sa fi suferit modificari genetice, sa provina din culturi stropite etc.). Eco-friendly sunt produsele cu impact redus asupra mediului (iar green este filosofia de a crea produse eco-friendly).

La www.napati.ro incercam sa fim foarte transparenti si filtram foarte sever procentele organice, respectiv calificarea ca produs organic, natural sau eco-friendly.

Atentie, exista detergenti care nu pot fi calificati ca organici! Spre exemplu sistemul ecoballs sau detergentii pentru rufe nu sunt ecologici/organici, ci doar eco-friendly (nu contin chimicale toxice spre exemplu). In acelasi timp, exista produse de curatat la baie sau in bucatarie (http://www.napati.ro/produse/ingrijire/Produs_de_curatat_baia,_500_ml,_90-8-1.html si http://www.napati.ro/produse/ingrijire/Produs_de_curatat_in_bucatarie,_500_ml,_90-9-1.html) care au un procent de 90% ingrediente organice.Intoarcere la cumparaturi