Faq Imbracaminte

FAQ HAINUTE

De ce ar trebui sa folosim bumbac organic in hainutele bebelusilor si copiilor?
Bumbacul conventional este aproape exclusiv crescut folosind cele mai intensive metode si contine reziduuri de pesticide, precum si multe chimicale utilizate in finisarea bumbacului.

 • bumbacul conventional este raspunzator pentru o zguduitoare cifra de 1/3 din totalul de pesticide folosit la nivel mondial (!!!);
 • substante chimice trebuie folosite pentru a patrunde in stratul ceros exterior al fribrelor in scopul de a pastra colorantii, fibrele sunt albite cu substante chimice precum clorul sau culturile de bumbac se modifica genetic pentru a rezista rozatorilor;
 • pesticide periculoase ajung in contact direct cu pielea sensibila a copilului si pot fi absorbite prin piele, iar chimicalele pot afecta multi bebelusi si copii, cu boli grave precum cancer, intarzieri in dezvoltare sau dizabilitati, in procente din ce in ce mai socante;
 • nu numai ca bumbacul conventional ii afecteaza direct pe copii, dar si indirect, intrucat impacteaza asupra mediului: pesticidele din bumbac contamineaza panza freatica, pasari sunt ucise in procesul de stropire a recoltelor de bumbac, pesti mor din cauza pesticidelor deversate in rauri.

De ce este bumbacul organic mai moale si mai fin decat cel conventional?
Pentru a obtine senzatia de moale pentru care bumbacul organic este cunoscut, lideri de piata precum Frugi, Disana, Engel sau Under the Nile fac o selectie riguroasa si se ocupa cu mare grija de procesul de tricotat sau de tesut. Toate auxiliarele folosite trebuie sa fie reciclabile sau biodegradabile in procent de minim 90%. Spre exemplu se foloseste doar amidon natural in timpul procesului de tesut.

Cum se obtin culorile pentru tesaturile organice?
Procesul de vopsire utilizat are la baza coloranti vegetali sau coloranti care nu contin metale sau alte chimicale periculoase, si in deplina conformitate cu standarde organice internationale precum GOTS, IVN, Demeter etc. Vopselele noastre nu contin PVC (poli-clorura de vinil), substanta ce este utilizata in procesul conventional de vopsire si care s-a dovedit a fi responsabila pentru insuficienta renala, intarzieri de dezvoltare si chiar probleme de auz la copii. Scopul declarat al acestor producatori este de a folosi numai agenti si proceduri care au consideratie pentru copii si pentru mediu si asigura cele mai inalte standarde de calitate.

Se folosesc inalbitori, finisari chimice sau substante ignifuge pentru tesaturile organice?
Nu, nu se folosesc!

 • Uneori culturile de bumbac din anumiti ani au o culoare mai galbuie. Peroxidul de hidrogen este un agent de inalbire natural, care poate fi utilizat pentru a albi fibrele organice.
 • Una dintre cele mai periculoase substante chimice identificate in finisajele tesaturilor conventionale este formaldehida. Bebelusii si copiii sunt in mod particular sensibili la aceasta substanta. Poate provoca iritatii, eruptii cutanate, tuse sau simptome de gripa copiilor care poarta hainute finisate cu aceasta substanta.
 • Toate articolele pentru somn indeplinesc cerintele legale de siguranta si nu au nici urma de substante ignifuge.

Ce fel de detergent ar trebui sa folosesc pentru tesaturile organice?
Utilizati un detergent care nu contine clor, fosfati, inalbitori sau fenoli, ci numai ingrediente naturale. Sunt multe astfel, noi avem o recomandare speciala pentru tratamentul cu lanolina Disana, exceptional adecvat produselor de lana.

Cum pot fi cumparatorii siguri ca primesc produse certificate organic?
Noi am facut o selectie riguroasa a celor mai bune produse textile certificate organic din Germania, Marea Britanie, SUA, pentru ca si bebelusii si copiii din Romania sa creasca sanatosi si fericiti. Ne-am gandit sa va aducem o gama variata, in functie de posibilitati financiare sau preferinte stilistice.
Toate produsele noastre textile sunt certificate organic de cele mai prestigioase organisme de certificare din lume (Demeter, GOTS, IVN etc.). Unele dintre acestea chiar au inscriptionate pe etichete simbolurile respective (ex. Under the Nile certificate organic Demeter).
Atentie: daca veti gasi in magazine produse care indica "natural", "pur" sau "verde", aceasta etichetare presupune ca nu au fost aplicate toxine, inalbitori, coloranti sau alte tratamente bumbacului conventional (ne-organic), dar nu sunt certificate organic.

De ce sunt scutecele lavabile atat de populare din nou?
Noii parinti, ca orice alti consumatori, devin mai educati in ceea ce priveste mediul, spre deosebire de generatiile anterioare care nu realizau impactul pe care scutecele de unica folosinta, deosebit de practice, le au asupra mediului. Luati in considerare urmatoarele informatii:

 • Scutecele de unica folosinta sunt responsabile pentru aproximativ 1% din deseurile solide din gropile de gunoi. Pentru a pune in perspectiva ambalajele de mancare reprezinta numai 0,1% din deseuri!
 • Se estimeaza ca numai in SUA se cheltuiesc anual 300 miliarde USD pentru colectarea scutecelor de unica folosinta.

Multi copii nu au reactii de la scutecele de unica folosinta, dar stiti din ce sunt acestea in fapt fabricate?
Scutecele de unica folosinta nu retin atat lichid prin magie.

 • Poliacrilatul de sodiu (un tip de SAP - Polimer Super Absorbant) devine gel cand este umezit.
 • Urme de dioxina, una dintre cele mai toxice chimicale asociate cu cancerul, sunt de asemenea gasite in scutece, ca parte a procesului de albire. Aceasta substanta a fost de altfel interzisa in Uniunea Europeana, dar era permisa inca in SUA si Canada.
 • Urme de TBS (tributil-tin), un poluant toxic cunoscut a fi responsabil pentru a cauza probleme hormonale atat la om cat si la animale mai sunt de gasit in scutece.

In mod gratuit, am spune, cei mai multi copii nu fac reactii la scutecele de unica folosinta conventionale, dar sunteti dispusi sa riscati sanatatea lor, prezenta sau viitoare, de dragul confortului?
Ca parinti puteti face un pas inainte si sa le puneti la dispozitie bebelusilor scutece organice, care fac bine atat lor cat si mediului.

Oare de cate scutece lavabile are nevoie un micut?

20 - 30 scutece, plus un numar egal de linere textile.
1 - 2 role de linere de hartie.
6 linere de matase naturala, care ar trebui folosite intotdeauna in caz de iritatie sau eruptii cutanate de scutec.
3 perechi de pantalonasi scutece de protectie, in masura adecvata.

Cand se are in vedere un astfel de set de bebelus, este important sa se compare costul initial cu efectele pe termen lung ale unui sistem organic de scutece de schimb. Un copil este schimbat de aproximativ 4000 de ori, ceea ce inseamna 4000 de scutece de unica folosinta. Produsele disana spre exemplu dureaza cat timp un bebelus are nevoie de acestea sau chiar mai mult, ceea ce le face deosebit de avantajoase financiar. Desigur, trebuie luat in consideratie faptul ca aceste scutece trebuie spalate, ceea ce inseamna consum de electricitate, apa si detergent. In egala masura si scutecele de unica folosinta consuma energie si in plus, utilizeaza materiale neregenerabile. Mai mult, muntii de deseuri continua sa creasca!

De ce spunem imbracaminte organica si nu ecologica sau bio?

Terminologia utilizata cel mai frecvent de legislatia din Romania este "ecologic" (mai putin "organic" sau "bio"). Intrucat importam din tari care folosesc termenul "organic", ne referim si noi ca atare.

Un produs este organic daca intreg procesul este certificat ca atare! Nu este suficient ca materialele (bumbac, lana, canepa, in, bambus) sa fie organice. Nu se folosesc inalbitori, finisari chimice sau substante ignifuge, iar procesul de vopsire utilizat are la baza coloranti vegetali sau coloranti care nu contin metale sau alte chimicale periculoase, PVC (poli-clorura de vinil).

Atentie: daca veti gasi in magazine produse care indica "natural", "pur" sau "verde", aceasta etichetare presupune ca nu au fost aplicate toxine, inalbitori, coloranti sau alte tratamente textilelor conventionale (ne-organice), dar nu sunt certificate organic.

Si inca un lucru: ca in orice, exista diverse categorii de textile organice. Desi prin definitie sunt mai moi decat cele obisnuite, unele materiale au o calitate superioara , care vine sa adauge un plus de finete texturii. De aici diferentele dintre branduri si preturile lor.

Intoarcere la cumparaturi